Društveno odgovorno poslovanje


Visoka poslovna škola PAR aktivno sudjeluje u razvoju društva s ciljem pokretanja pozitivnih promjena u svojoj zajednici i društvu općenito. U svrhu tog cilja, škola i grupacija ulažu velike napore prema razvoju društva, očuvanju okoliša i brigom za one koji su u nepovoljnom položaju, vodeći se načelima društveno odgovornog poslovanja.

Dekanica Nikolic i studentica generacije Marija Banac, stipendistica PAR-a

Navedeno se može vidjeti na primjerima društveno odgovornih programa i projekata, koji su svrstani u 4 kategorije: stipendije, humanitarne akcije, besplatne edukacije i poticanje ženskog poduzetništva. Ukupna vrijednost sufinanciranih i cjelovitih stipendija koje je PAR grupacija sudjelovala ili dodijelila sportašima, darovitim i poduzetnim pojedincima iznosi više od 650.000 kuna u proteklom razdoblju, u što je uključeno više od 40 stipendista.

Humanitarnim akcijama kao što su „Studenti za studenti“ i „Prve sportske igre za djecu s invaliditetom“ te humanitarnim karakterom karnevalske grupe „PAR-NEPAR“ dokazuje se da je PAR grupacija veliki donator i ulagač u lokalnu zajednicu i njene dionike. Posebice pomažemo socijalno osjetljivim i marginaliziranim skupinama društva, kojima je naša pomoć najpotrebnija, kao što su djeca bez roditelja i mladi s poteškoćama u razvoju.

19.05.2015., Zagreb – U Hrvatskoj gospodarskoj komori dodijeljena su priznanja za najbolju poduzetnicu, poduzetnicu za socijalno poduzetnistvo te najbolju menadzericu. Jadranka Boban Pejic, Vesna Plavsic, Gordana Nikolic.
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Visoka poslovna škola organizirala je u razdoblju od 2012. do 2016. godine mnoge besplatne edukacije, otvorena predavanja i radionice za sve zainteresirane, kako bi osvijestila i potaknula lokalnu zajednicu na poduzetničko razmišljanje i  generiranje novih ideja. Primjer takvih besplatnih edukacija su programi „Tjedan cjeloživotnog učenja“ i „Dani otvorenih vrata“ na PAR-u. Visoka poslovna škola PAR i PAR grupacija su prepoznate kao organizacije koje potiču poduzetništvo među ženama i jednakost spolova. Sama škola i grupacija su uspješna priča ženskog poduzetništva, s obzirom na to da je dekanica i osnivačica Visoke poslovne škole PAR te direktorica Poslovne akademije Rijeka proglašena najboljom poduzetnicom u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu te je dobitnica nagrade Primorsko goranske županije i nagrade Grada Rijeke za izniman doprinos na području visokog obrazovanja i promicanja poduzetništva.

Nakon spomenutog može se zaključiti kako se PAR, svojim društveno odgovornim poslovanjem, projektima, programima i aktivnostima, zalaže za boljitak lokalne zajednice i socijalno osjetljivih skupina. Današnje visokoobrazovne institucije imaju puno veći utjecaj na društvo u odnosu na prošla razdoblja, najviše zbog neovisnosti obrazovnih institucija i transformacije u organizacije koje uče, odnosno zbog njihove uloge u društvu znanja. S time su obveze i odgovornost prema društvu i okolišu višestruko porasle.

Visoka poslovna škole PAR će, u narednom periodu,  proširiti svoju mrežu suradnje s domaćim i međunarodnim visokoobrazovnim ustanovama te se uključiti u pripremu i provedbu EU projekata od općeg društvenom interesa regije u kojoj djeluje.