Kako odabrati poslovnu edukaciju za sebe i tvrtku?


Kako odabrati?

Paradigma cjeloživotnog učenja nadišla je pitanje formalnog obrazovanja s početka 21. stoljeća i utjecala na sve aspekte ljudskog života, uključivši poslovni sektor i tržište rada. Dok formalno obrazovanje donekle pruža prilike za usvajanje tehničkih znanja potrebnih za standardizirana radna mjesta, poslodavci i tržište od zaposlenika očekuju korak dalje u razvoju i korištenju aktualnih poslovnih znanja i vještina. Međutim, cjeloživotno učenje aktiviralo je HR odjele i potaknulo managere na proaktivno razmišljanje o razvoju pojedinog zaposlenika (ne samo odjela), što je rezultiralo boomom tržišta poslovnih edukacija. Ponude variraju od 15-minutnih online treninga do višednevnih luksuznih putovanja na bulk seminare u daleke resorte. Međutim, paradigma ostaje ista i svijest o antropocentričnom načinu upravljanja urodila je plodom za mnoge poslodavce.

Najpotrebitije edukacije

Brojna istraživanja pokazuju da su zaposlenici kojima poslodavci osiguravaju redovite (i smislene) edukacije mnogo zadovoljniji. Primjerice, prema istraživanju EduCentra i portala MojPosao iz 2013. godine 46 posto poslodavaca smatra edukacije korisnima za svoje zaposlenike. Zanimljiv je podatak prema kojem čak 71 posto poslodavaca bitnom ocijenjuje stavku dodatne edukacije kao kriterija zapošljavanja novog kadra, ali samo 15 posto njih plaća edukacije zaposlenicima. Bitno je također istaknuti da je, prema istom istraživanju, čak 77 posto zaposlenika spremno na pohađanje edukacije o vlastitom trošku. Što se tiče najpotrebitijih edukacija, prema izvješću prethodno spomenutog istraživanja, to su komunikacijske i prezentacijske vještine, vođenje projekata, osobni razvoj te usavršavanje iz područja menadžmenta.

PAR – jer Vaš uspjeh ovisi o Vama

Svijest o potrebama poslodavaca, zaposlenika i tržišta rada je u samoj srži djelovanja PAR-a i poslovnih edukacija u portfelju ove obrazovne institucije smještene u srcu Rijeke. Moderan pristup, upotreba tehnologije i fleksibilnost su prednost pohađanja cjeloživotnih edukacija u PAR-ovoj Akademiji za cjeloživotno učenje. S druge strane, pravovremeno osigurati pravu edukaciju je i zadaća poslodavaca i HR managera svake tvrtke.