Michal Menšik – O Erasmus+ programu


Na Visokoj poslovnoj školi PAR u razdoblju od 13. do 17. svibnja putem Erasmus+ mobilnosti, gostovao je češki profesor Michal Menšík. Postavili smo mu nekoliko pitanja kako bismo ga pobliže upoznali i približili temu njegovih predavanja.

Možete li nam reći nekoliko riječi o sebi?

Studirao sam na Ekonomskom fakultetu u Pragu, gdje sam završio i svoj doktorat. Ono čime se bavim je uvrštavanje matematike u menadžersko funkcioniranje te edukacijom vezanom uz to područje. Predajem na Moravian Business College-u u Češkoj i Ekonomskom fakultetu u Pragu.

Koja je bila vaša motivacija za sudjelovanje u programu Erasmus+ mobilnosti?

Tijekom studiranja, imao sam sjajnu priliku otići na program razmjene studenata (Erasmus) u Houston, Sjedinjene Američke Države. To je za mene bilo iskustvo koje mi je promijenilo život i razlog je zašto i dalje želim biti aktivan internacionalno kao profesor. Definitivno bih preporučio Erasmus+ svim studentima, da otiđu studirati inozemno i iskoriste bilo koju sličnu priliku.

Zašto ste odabrali baš Visoku poslovnu školu PAR?

PAR je visokoobrazovna privatna institucija što je jednako ustanovi putem koje dolazim – Moravian Business College-u. Od nedavno smo u suradnji sa vašom poslovnom školom, a ja volim podučavati u inozemstvu te upoznavati nove studente i kolege. Zato se nadam da ovo nije moj posljednji posjet PAR-u.

Možete li usporediti Moravian Business College i Visoku poslovnu školu PAR?

Vidim jako puno sličnosti, prvenstveno u tome što su to relativno mlade i privatne institucije. Čak su i gradovi u kojima se nalaze slične veličine. Ono što mogu zamijetiti jest da je Hrvatska za razliku od Češke usmjerenija na ekonomiju i turizam, dok naš poslovni model, tradicionalno, mora biti utemeljen na nižim naknadama. Ono što sam primijetio je da svi ovdje, uključujući i studente, znaju jako dobro pričati engleski, na čemu Česi još trebaju poraditi.

Kako vam je biti u Rijeci i na PAR-u?

Ovo je moj drugi posjet Hrvatskoj i mogu reći da sam impresioniran. Vaša klima, Rijeka kao stari povijesni grad sa prekrasnim centrom, da ne spominjem Opatiju. Imao sam vremena za posjetiti Trsat i otok Krk, pa napokon mogu reći da razumijem zašto je Česima Hrvatska omiljena turistička destinacija.

Koja je glavna tema Vaših predavanja?

Moja su sva predavanja fokusirana na Key Performance Indicators (KPI), što su, najjednostavnije rečeno, ključni pokazatelji uspješnosti. To je u osnovi razumijevanje zašto i kako mjeriti uspješnost određene tvrtke. Ako tvrtka želi biti uspješna i održiva, potrebna joj je informacija o učinku – radimo li prave stvari i radimo li ih kako treba. I KPI bi trebali biti način kako odgovoriti na ta pitanja.

Što možete reći o feedback-u naših studenata na Vašim predavanjima?

Bili su aktivni, nije ih bilo strah postavljati pitanja i bili su spremni na diskusiju. To je uvijek dobar znak. Nadam se da su bili zadovoljni predavanjima i vjerujem da će im koristiti u daljnjem radu.

Biste li preporučili Erasmus+ i zašto?

Definitivno bih. Osobno iskustvo sa drugačijim jezikom, okruženjem, kulturom i poviješću nešto je što se ne može naći u udžbenicima. PAR je u ovom slučaju napravio dobru stvar i za promociju Hrvatske, s obzirom da nisam imao nijedno neugodno iskustvo. Ustvari, uopće nisam imao neugodnih iskustava sa programom Erasmus+, a posjetio sam oko 20 zemalja do sad. Otiđite na Erasmus+, nećete požaliti!

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript