PAR u srcu Rijeke – Rijeka u srcu PAR-a


Rijeka - grad koji se pamti

Rijeka je središte Primorsko-goranske županije, regije koju čini nesvakidašnji spoj mora i gorja. Sa zapadne strane Rijeci nalazi se Opatijska rivijera, najstarija i najelitnija hrvatska turistička regija, s druge strane smjestila se Crikveničko-vinodolska rivijera.  Nadomak grada nalazi se Platak koji je u zimskim mjesecima omiljeno skijaško odredište. U neposrednoj blizini Rijeke nalaze se Kvarnerski otoci – Krk, Cres, Lošinj i Rab. Od graničnog prijelaza sa Slovenijom Rijeka je udaljena svega 30 minuta vožnje, od Trsta u Italiji 60 minuta, a do glavnoga grada Hrvatske, Zagreba, 90 minuta vožnje.

U Rijeci postoji duga tradicija gradskih događanja. Riječki karneval prerastao je u manifestaciju međunarodnog karaktera koja okuplja i do 10.000 sudionika u karnevalskoj povorci, a povorku prati oko 100.000 posjetitelja. Procjene turističkih novinara govore o tome da je Riječki karneval treći najveći karneval u svijetu, nakon Rio de Janeira i Venecije.

U razvoju urbanog turizma veliku ulogu imaju riječka regata Fiumanka, Riječke ljetne noći te proslava blagdana riječkog zaštitnika sv. Vida, 15. lipnja. Raznolikost javnog života Rijeke te otvorenost novim inicijativama čini Rijeku posebnim urbanim centrom. Tko jednom prošeta riječkim Lukobranom, popije kavu na Trsatu, pogleda utakmicu NK Rijeke, pokisne od poznate riječke kiše i izađe u neki od alternativnih riječkih klubova, uvijek će se rado vratiti!