Pogled u prošlu akademsku godinu: olimpijske medalje, nagrade za poduzetništvo i obljetnice


Nekima je vrijeme za refleksiju kraj prosinca, a nama je to rujan kada završava stara i počinje nova akademska godina. Obrane diplomskih i dobrodošlica nove generacije posebno su razdoblje za nas, rekli bi čak i emotivno. To je i vrijeme kada „bacamo pogled“ unazad i sumiramo događaje prošle godine, a akademska 2015/2016 uistinu je bila posebna. Donosimo Vam 10 događaja koji su, prema mišljenju PAR-ovaca, obilježili prošlu akademsku godinu.

1. Peta godišnjica suradnje PAR-a i Iacocca Instituta

fotka-660x438

Prošlo je pet godina od potpisa sporazuma o suradnji s prestižnim američkim ekonomskim institutom koji je osnovao slavni Lee Iacocca. Ova jedinstvena prekooceanska suradnja potaknula je niz područja za suradnju, ali i omogućila PAR-u da osigura svojim studentima jedinstvena iskustva, poput sudjelovanja na programu Global Village u Pennsylvaniji, rad na projektima s američkim studentima s Lehigh University na međunarodnim programima, ali je dovela i američke studente na praksu u Rijeku. Pet godina suradnje proslavljeno je petom PILC konferencijom na kojoj je prisustvovao i direktor Iacocca Instituta, g. Richard Brandt.

2. Promocija pete generacije studenata Visoke poslovne škole PAR

Visoka poslovna škola PAR održala je promociju pete generacije prvostupnika ekonomije 9. prosinca 2015. u riječkoj gradskoj vijećnici. Priznanje za studenta generacije primila je promovirana studentica Marija Banac, a posebna nagrada za naj PAR studenta je dodijeljena promoviranoj studentici Tanji Randić. Obje studentice su se istakle akademskim postignućem i zalaganjima tijekom studija. Emotivnim obraćanjima zahvalile su se profesorima Visoke poslovne škole PAR te naglasile kako je studiranje u PAR-u poslužilo kao motivacija i izazov koji je pridonio njihovom uspjehu u privatnom i poslovnom životu.

066-660x439

3. Pokretanje prvog znanstveno – stručnog časopisa Journal of Business Paradigms

Visoka poslovna škola PAR razvija svoju znanstvenu i stručnu djelatnost, te je pokrenula svoj prvi časopis Journal of Business Paradigms. U časopisu će se objavljivati znanstveni i stručni radovi vezani za ekonomiju i poduzetništvo, relevantni za navedena znanstvena područja.

4. Nagrada Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije

Nakon priznanja na državnoj razini i nagrade za Poduzetnicu godine koju je naša dekanica, doc. dr.sc. Gordana Nikolić primila u 2015. godini te afirmacije na međunarodnoj razini kada je proglašena WED ambasadoricom poduzetništva žena za Hrvatsku, stigla je potvrda i na lokalnoj razini. Dekanica Nikolić je primila godišnju nagradu Primorsko – goranske županije i nagradu Grada Rijeke za izniman doprinos na području visokog obrazovanja i poduzetništva, osnivanjem i pokretanjem prve privatne visokoobrazovne ustanove.

5. Ulazak studenata PAR-a u Startup inkubator Grada Rijeke

Jan Uroda i Serena Vanić studenti su prve godine na Visokoj poslovnoj školi PAR, a odnedavno i stanari Startup inkubatora Grada Rijeke gdje razvijaju svoju poduzetničku ideju s kolegicom Majom Abramović – programerkom i riječkom gimnazijalkom. Nakon uspjeha tima Screens kojeg su činili studenti PAR-a Borna Alač, Marin Krmpotić i Matija Babić, prije dvije godine, Jan i Serena su predstavnici nove generacije i ponos među brucošima PAR-a.

20160608_123249-660x371

6. Preko 200 studenata upisano na Visoku poslovnu školu PAR

Od pokretanja Visoke poslovne škole PAR 2012. godine, upisali smo preko 200 studenata. Od navedene brojke, PAR je stipendirao u potpunosti ili djelomično njih 40-ak, a među njima i 20-ak vrhunskih sportaša. Ulaganje u kvalitetu studentskog života na PAR-u, infrastrukturu i nastavne materijale, te nastavno osoblje, apsolutni su prioritet PAR-a i osiguranje kvalitete.

7. Olimpijske medalje PAR-ovih studenata

Jedan od apsolutno najljepših vijesti koje smo primili su uspjesi naših studenata sportaša. Sara Kolak, studentica 2. godine postala je nacionalna heroina srušivši državni rekord u bacanju koplja u nekoliko navrata osvojivši zlato na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. S druge strane, naše barakude s PAR-a – Ivan Krapić, Anđelo Šetka i Sandro Sukno osvojili su srebro! Hrvatska je ostvarila povijesni uspjeh na Olimpijskom igrama, a mladi sportaši pokazali su što znači ustrajnost, žrtva i posvećenost.

8. Prvi put je održana ljetna škola Sail and Learn

Projekt koji je PAR pripremao godinu dana napokon je ostvaren. Jedinstvena ljetna škola održana je na jedrilicama koje su plovile od Trogira preko Šolte, Visa i Hvara. Ekipa međunarodnih predavača mentorirala je studente u radu na inovativnim projektima. Kombinacija mora, jedrenja, učenja i otkrivanja tajni ponajljepših Jadranskih otoka ostat će zapisano u sjećanju 20-ak studenata iz cijelog svijeta koji su sudjelovali u ovom programu, uključujući i nekoliko PAR-ovaca.

sail_and_learn2-660x371

9. Potpisan je 15. Erasmus ugovor o suradnji i ukupno 35. međunarodni

Iako će do kraja akademske godine (još mjesec dana) biti potpisan još minimalno jedan međunarodni sporazum, ponosni smo na brojke koje smo ostvarili u prošloj akademskoj godini. Podsjećamo, Visoka poslovna škola PAR je potpisala Erasmus Charter na samom kraju 2014. godine, stoga je čak 15 potpisanih ugovora uz tri ostvarene razmjene studenata i profesora uistinu izniman podatak.

10. Pokretanje novog studentskog projekta posvećenog poduzetništvu žena

U sklopu PAR Studentskog poduzetničkog inkubatora rodile su se brojne poduzetničke ideje, od kojih su neke već i realizirane ili su prešle u druge faze razvoja. Pored rada na projektima klijenata, kao što su npr. Metis, Ventex i Erste banka, studenti rade i na svojim idejama. Jedna od njih je krenula još u akademskoj 2014/2015 godini, a oživljena je ove. Radi se o web portalu Uspješne žene kojeg u potpunosti održava 7 studentica PAR-a, a koji je posvećen poslovnim sadržajima i uspješnim ženskim poduzetničkim pričama.