TOP 5 GOSTUJUĆIH PREDAVANJA – odabrali studenti PAR-a


Za one koji ne znaju, studenti PAR-a imaju priliku učiti iz iskustva najboljih stručnjaka, poduzetnika i gospodarstvenika tijekom studija. Jedna od najboljih prilika za stjecanje uvida u put do uspjeha u poslovnom svijetu su PAR gostujuće srijede. Tada su PAR studenti oslobođeni redovnih kolegija i taj je dan u potpunosti posvećen upoznavanju s gospodarstvom u pravom smislu te riječi. Upitali smo naše studente da izdvoje nekoliko najboljih gostujućih predavanja, pregledali njihove evaluacije i sastavili dosadašnjih „top 5“. I vjerujte nam – nije bilo nimalo lako!

 

5. Jim Edmonds
Amerikanac koji je odabrao Hrvatsku kao mjesto za život, zvuči izmišljeno. No, neposredno nakon preseljenja u Rijeku, gospodin Edmonds održao je predavanje na PAR-u. Kao američki poduzetnik, imao je podosta za reći o razlikama poslovanja u SAD-u i Europi, odnosno Hrvatskoj. Njegov jednostavan pristup i otvorena komunikacija je oduševila studente, koji su mu uzvratili 101 pitanjem.

4. 007
Ovo nismo nikada objavili, ne možemo napisati njegovo ime, a nemamo niti fotku s predavanja, no časna riječ – jedan od gostujućih predavača na PAR-u je bio talijanski tajni agent! Studenti su mu uputili 1001 pitanje, a na njih 999 odgovorio je tajanstvenim osmijehom i riječima koje čujemo samo na filmu; „that is classified“. Ovo gostujuće predavanje definitivno spada u kategoriju „vjerovali-ili-ne“, ali i na našu listu!

3. Saša Jurković
Danas direktor portala Posao.hr, a tada Oglasnika d.o.o., gospodin Saša Jurković podijelio je sa studentima svoja iskustva tijekom bogate i iznimno zanimljive karijere. Prema njegovim riječima, „živi slučajevi“, odnosno priče kako je netko došao do uspjeha su one najbolje i iz njih se uvijek daju izvući pouke, a on nam je vrlo rado ispričao svoju, na oduševljenje svih okupljenih studenata i djelatnika PAR-a.

2. Igor Pureta
Ako kažemo da je priča dobra samo onoliko koliko i onaj koji ju priča, zaključak je jednostavan – predavanje gospodina Purete je bilo zanimljivo, dinamično i duhovito. Time je ne samo ispunio očekivanja PAR-ovaca, već je i razoružao one koji su na trenutak pomislili kako bi tema o  osiguranju mogla biti – dosadna. Inače, gospodin Igor Pureta je predsjednik Uprave GRAWE Hrvatska, prvog međunarodnog osiguravajućeg društva koje je počelo poslovati u Hrvatskoj.

1. prof. dr.sc. Ivo Josipović
Bivši predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr.sc. Ivo Josipović, održao je gostujuće predavanje na PAR-u s temom „Hrvatska vanjska politika.“ U tijeku predavanja,  prof. dr.sc. Ivo Josipović se dotaknuo važnih tema hrvatske vanjske politike, osobito u odnosu s Europskom unijom, ali i regionalne politike kada je ukratko opisao odnose sa susjednim zemljama. Naglašavajući stratešku važnost političkih, gospodarskih i ekonomskih odnosa Hrvatske kao „male,“ ali potencijalno „moćne“ države, pružio je niz zanimljivih primjera iz vremena svog predsjedničkog mandata. Po završetku predavanja, prof. dr.sc. Ivo Josipović je odgovarao na studentska pitanja koja su se pak nadovezala na njegovo predavanje o hrvatskoj vanjskoj politici, tadašnjem stanju u Makedoniji, potencijala LNG terminala na Krku kao dijela energetske politike, ali i tada novoosnovane stranke Naprijed Hrvatska – progresivni savez.

gostujuce_predavanje_ivo_josipovic-660x440

Kao što smo napomenuli na početku, odabrati top 5 među stotinjak vrhunskih gostujućih predavanja nije nimalo lako. Svima smo od srca zahvalni na osobnom angažmanu i odazivu na naše pozive. Za kraj imamo i nekoliko honorable mentions; predavanje gospođe Nevenke Horvat – Brazzoduro, više savjetnice za odnose s javnošću PGŽ-a, dr.sc. Filipa Dragovića, regionalnog savjetnika za Vladavinu prava u kontekstu približavanja EU, Andrije Čolaka, riječkog poduzetnika i inovatora, Dorotee Pešić Bukovac, predsjednice riječkog Gradskog vijeća, novinarke Aneli Mijatović Dragojević,…