Iz perspektive studenta: Borna Alač


Porazgovarali smo s predsjednikom Studentskog zbora PAR-a i studentom 3. godine, Bornom Alačem, ujedno i dobitnikom Dekanove nagrade za uspjeh u akademskoj 2014/2015 godini. Što je rekao o iskustvu studiranja na PAR-u i smatra li da ima dovoljno znanja za uključivanje na tržište rada po stjecanju stručnog naziva prvostupnika, pročitajte  nastavku.

 
1. Kako bi opisali svoje iskustvo studiranja na PAR-u?

Za početak moje iskustvo studiranja na PAR-u još nije gotovo i još ima dosta toga za naučiti i usvojiti. U zadnje dvije godine kako sam na PAR-u, definitivno su to najproduktivnije godine mog života i konstantno učim nova znanja i radim na novim projektima. Već više od godinu dana uz to što sam i student i demonstrator sam na katedri za menadžment i upravljanje, a i predsjednik Studentskog zbora, pa mi je svakodnevica žongliranje različitih obveza. Sudjelovao sam na raznim projektima, start up natjecanjima, konferencijama i edukacijama na kojima sam stekao i praktična znanja što čini ogromnu razliku danas sutra na radnom mjestu gdje stečena znanja ja već znam i primijeniti.

2. Smatrate li da Vas PAR priprema za život? Na koji način?

Da, smatram jer studiranjem na PAR-u mi stičemo i iskustvo i praktična znanja koja primjenjujemo svakodnevno i kroz cijeli život. Također, jako pozitivna stvar jer da induvidualnim pristupom stručno osoblje PAR-a potiče svakog studenta da napreduje i da razvija svoja znanja i iskustva u željenom smjeru.

3. Što bi poručili svima koji tek razmišljaju o tome koji fakultet upisati?

Kao prvo poručio bi im da kao budući studenti dobro prostudiraju svoje opcije za nastavak školovanja. Ja sam osobno upisao PAR jer mi se svidio induvidualni pristup i mogućnost primjene teoretskih znanja u praksi, nešto čega nema na državnim sveučilištima.

4. Kakva je situacija sa stručnim studijima u RH iz perspektive studenta?

Kao što sam spomenuo predsjednik sam SZ PAR i kao takav član Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH. Česta tema u Vijeću je neravnopravna pozicija stručnih studija u RH naspram sveučilišnim studijima, primjer takve neravnopravnosti su sami stručni nazivi koje stičemo završetkom studija. Vijeće je inicijator promjena i izjednačavanja stručnih naziva na nacionalnoj razini o čemu ste mogli čitati putem medija u posljednih nekoliko mjeseca. Tako da bi mogao zaključiti da se situacija poboljšava i da su sami studenti uključeni u promjene.

Planovi Studentskog zbora za akademsku godinu su definirani i usuglašeni. Dobili smo nove predstavnike u studentskom zbor, kolege iz prve godine. Nastavljamo aktivno sudjelovanje u Vijeću studenata te planiramo kanditaturu za poziciju Voditelja ureda u Vijeću. Pomažemo u organizaciji zimske škole INCASO 2016 te naravno nastavljamo kolektivno poboljšavati studijski proces i razinu studentskog standarda na PAR-u.