Održana prezentacija Inicijative privatnog sektora za mlade


Visoka poslovna škola PAR podržala je Inicijativu privatnog sektora za mlade čije se predstavljanje studentima i poslodavcima održalo danas, 08. veljače 2017. godine.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokretači su već spomenute Inicijative i to u suradnji s privatnim tvrtkama, akademskim institucijama i profesionalnim udrugama žena. Cilj Inicijative je djelovati na proces prelaska sa studiranja na tržište rada, odnosno utjecati na poboljšanje usklađenosti kvalifikacija i vještina s potrebama tržišta rada u Hrvatskoj.

U prvom dijelu događanja prezentirana je Inicijativa studentima i poslodavcima od strane predstavnika HUP-a i EBRD-a te Vijeća studenata. Priključivanjem Inicijativi ostvaruje se prilika za studentsku praksu te se pridonosi standardizaciji studentske prakse te ostvarenju navedenog cilja, odnosno smanjenju neusklađenosti vještina. Nakon potpisivanja sporazuma tvrtki i obrazovnih ustanova, studenti se prijavljuju te se vrši selekcija, nakon čega student potpisuje ugovor o studentskoj praksi te odrađuje dnevne i dugoročne zadatke uz rukovodeću osobu.

Sama praksa može trajati od šest tjedana do godine dana, za što će zapravo biti pripremani i studenti i mentori, a po završetku prakse slijedi evaluacija i izvještaj studenta i poslodavca.

Osim toga, dodatna podrška bit će pružena studenticama kroz Program mentorstva za djevojke u trajanju od šest mjeseci, što je zapravo jedinstvena prilika za učenje od najuspješnijih poslovnih žena u Hrvatskoj.

U drugom dijelu održan je panel na temu „Kako pripremiti studenta za tržište rada“ na kojem su sudjelovali Nenad Seifert, direktor Regionalnog ureda u Rijeci (HUP), Linda Poščić Borovac, predsjednica Uprave tvrtke Crocon d.o.o., Dejan Sablić (Metronet), Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR te Alen Softić, student stručnog studija prometa na Veleučilištu u Rijeci.

Ono oko čega su se svi mogli složiti te poručiti studentima je činjenica da i cijeli obrazovni sustav i studenti moraju poraditi na komunikacijskim vještinama te da obadvije strane moraju poraditi na motivaciji, odnosno na samoinicijativi. Na studentima je da budu proaktivni za vrijeme studija, tj. da sudjeluju na raznim programima i projektima te volontiraju jer to je ono što poslodavci gledaju pri zapošljavanju. Na tržištu nedostaje adekvatne radne snage, stoga je od velike koristi kad se studenti odmah pri završetku studija opredijele za određenu branšu te tamo stječu iskustvo, umjesto da traže prijelazna radna mjesta.

Za kraj se može zaključiti da niti struka niti poslovni profesionalizam nisu važni ako u svemu tome nema ljudskosti, odnosno karakteristika kao što su osobna predanost i motivacija. Bitno je da osoba ima osnovna znanja, ali njih će moći proširiti samo ako ima osobinu samosvijesti i spremna je na učenje i rad. Biti to što jeste i biti strastven dovest će do ostvarenja ciljeva.